8 Αυγ 2014

Κοπή γυαλιού με υδροκοπή


H κοπή με νερό (και με κάποιο λειαντικό υλικό, συνήθως λιγνίτης), γνωστή και ως υδροκοπή, μας βοηθάει να κόβουμε γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια υλικά, αγώγιμα ή μη, με πολλές γωνίες ή δύσκολα σχέδια. Λόγω της πολύ μεγάλης πίεσης (έως 90,000 psi) που έχει το νερό, τρυπάει-κόβει το υλικό πολύ εύκολα, αφήνοντας παράλληλα απαλές ακμές (σαν της αμμοβολής). Αυτή η τεχνική μας επιτρέπει να κόψουμε υλικά σε πολλά και δύσκολα σχέδια, ακόμα και πολυδιάστατα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ακρίβεια του σχεδίου και την ακεραιότητα του υλικού.Η υδροκοπή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε όλα τα στέρεα υλικά και έχει πολύ περισσότερες επιλογές για το πάχος της κοπής.

Στην παρακάτω εικόνα, μπορείτε να δείτε το διάγραμμα κοπής ενός γυαλιού που είναι παράγωνο από την δεξιά πλευρά, χρειάζεται γωνίες και από τις 2 πλευρές και τέσσερις τρύπες.

Η κοπή με διαμάντι ή με άλλους τρόπους κοπής θα απαιτούσε πολύ περισσότερο χρόνο και σίγουρα δεν θα είχε την ακρίβεια που χρειαζόμασταν.

Το παρακάτω βίντεο είναι απόσπασμα κατά την κοπή του παραπάνω γυαλιού στην εταιρεία μας.
    

Κάτω από τον πάγκο κοπής υπάρχει μία δεξαμενή νερού για να φυλάσσεται το νερό που βγαίνει από τον μηχανισμό υδροκοπής. Αυτό το νερό μπορεί να φιλτραριστεί, ώστε να αφαιρεθεί το λειαντικό υλικό και από ρινίσματα του υλικού κοπής  και να ξαναχρησιμοποιηθεί κανονικά.

Επιμέλεια άρθρου: Θοδωρής Καλατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: