22 Ιουλ 2014

Η νανοτεχνολογία στη ζωή μας

Η νανοτεχνολογία είναι η επιστήμη που εξετάζει το πώς αντιδρούν τα άτομα ή τα μόρια διαφορετικών ουσιών μεταξύ τους. Τον τελευταίο καιρό, οι εταιρείες έχουν προωθήσει την ανάπτυξη προϊόντων με νανοτεχνολογία καθώς παρουσιάζουν εντυπωσιακά αποτελέσματα ενώ παράλληλα είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Το κύριο συστατικό αυτών των προϊόντων είναι συνήθως το διοξείδιο του τιτανίου (TiO2) ή το οξείδιο του ψευδάργυρου (ZnO), ανάλογα με το πού θα χρησιμοποιηθεί το προϊόν. Η νανοτεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά σε πολλούς τομείς και μπορούμε καθημερινά να δούμε τις εφαρμογές της στη ζωή μας.

Η πιο κοινή εφαρμογή της νανοτεχνολογίας στη καθημερινότητά μας είναι στο σαπούνι. Μικρές ποσότητες χημικών, των οποίων η δομή τους στηρίζεται στη νανοτεχνολογία, προστίθενται στα κοινά σαπούνια χεριών, αυξάνοντας την αποδοτικότητά τους κατά πολύ. Αυτό εκτός από τη καθαριστική δράση του σαπουνιού μεγαλύτερης ανθεκτικότητας και διάρκειας, είναι πολύ καλό και για το περιβάλλον, καθώς τα νανοσωματίδια μπορούν να αντικαταστήσουν χημικά προϊόντα με πολύ βλαβερά παραπροϊόντα.

Ένα ακόμη προϊόν που ειδικά τώρα το καλοκαίρι, το χρησιμοποιούμε κατά κόρον και περιέχει οξείδιο του ψευδάργυρου, είναι το αντηλιακό. Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά τα περισσότερα αντηλιακά περιέχουν νανοσωματίδια οξειδίου του ψευδάργυρου, λόγω της ικανότητας που έχει να αντανακλά τις ηλιακές ακτίνες και να απορροφά τις ακτίνες UV. Οι παλαιότερες φόρμουλες αντηλιακών χρησιμοποιούσαν λίγο μεγαλύτερα σωματίδια με αποτέλεσμα να δίνουν το άσπρο χρώμα. Πλέον χρησιμοποιούνται νανοσωματίδια με αποτέλεσμα να μην ασπρίζει τόσο το δέρμα μας όταν βάζουμε αντηλιακό.

Επίσης υπάρχουν τα αυτοκαθαριζόμενα κρύσταλλα που σε συνδυασμό με το νερό και τη νανοτεχνολογία καταφέρνουν κάτι το εκπληκτικό. Υπάρχουν δύο τρόποι αυτοκαθαρισμού, μέσω της υδροφοβίας ή μέσω της υδροφιλίας. Μέσω της υδροφοβίας, το νερό απωθείται από την επιφάνεια του κρυστάλλου και παρασέρνει τα υπολείμματα (σκόνη, βρωμιά). Μέσω της υδροφιλίας, το νερό έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια του κρυστάλλου, απλώνεται στην επιφάνειά του και αποφεύγεται η δημιουργία κηλίδων ή σταγόνων. Παράλληλα με τη υδροφιλία έχουμε καταφέρνουμε και την φωτοκατάλυση (χάρη στο διοξείδιο του τιτανίου), όπου η ακτινοβολία UV του ήλιου, ενεργοποιεί τα νανοσωματίδια και διασπούν τα οργανικά μόρια που βρίσκονται στην επιφάνεια του γυαλιού (βρωμιές) και απομακρύνονται εύκολα με τη βοήθεια του νερού.

Στην εταιρεία μας, μπορείτε να βρείτε κρύσταλλα ασφαλείας με χρήση αυτής των νανοτεχνολογιών για να ξεχάσετε τα άλατα που έπιαναν τα κρύσταλλα των καμπίνων σας και να φαίνονται πάντα σαν καινούργια. Σε περίπτωση που έχετε ήδη καμπίνα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα Σπρέι επικάλυψης που δημιουργούν ένα προστατευτικό φιλμ και κάνουν το καθάρισμα σπάνιο, πολύ εύκολο και γρήγορο.

   
   
Προϊόντα που χρησιμοποιούν την νανοτεχνολογία αναπτύσσονται καθημερινά. Υφάσματα που δεν τσαλακώνονται, ρούχα που δεν λερώνονται, πανίσχυρες μπαταρίες σε μέγεθος πολύ μικρότερου από κόκκο αλατιού και πολλά ακόμα. Σύντομα θα κυκλοφορήσουν προϊόντα που θα εκμεταλλεύονται στο μέγιστο τις δυνατότητες της νανοτεχνολογίας. Το μόνο που μένει είναι να δούμε τη ζωή μας να αλλάζει χρησιμοποιώντας τα.

Επιμέλεια άρθρου: Θοδωρής Καλατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: