8 Μαΐ 2014

Ιδέες για ένα φωτεινό μπάνιο


Μπάνιο ρουστίκ
Ανακαινίζοντας το μπάνιο σας θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε τα είδη υγιεινής, τα πλακάκια, τον καθρέπτη, τα φωτιστικά, ή μερικά από αυτά, προκειμένου να ανανεωθεί ο χώρος. Πολλοί από μας θα δώσουν ιδιαίτερη σημασία σε όλα τα παραπάνω ξεχνώντας, ωστόσο, το φωτισμό. Διαθέτοντας χρήματα σε όλα τα υπόλοιπα θα καταλήξουν να επιλέξουν ένα φθηνό ή μη κατάλληλο φωτιστικό που τελικά δεν θα καλύπτει τις ανάγκες φωτισμού του χώρου. 

Το μπάνιο έπαψε να είναι ένας μικρός λευκός χώρος κατασκευασμένος για ένα γρήγορο ντους. Πλέον, διαμορφώνεται σε ένα  χώρο κατάλληλο για χαλάρωση και καλλωπισμό. Αποτελεί ένα καταφύγιο ηρεμίας από τους εντατικούς ρυθμούς της ζωής και οφείλει τη δέουσα προσοχή ώστε να επιτυγχάνει αυτό το σκοπό.

Σχεδιασμός χώρου

Φροντίστε να μελετήσετε εξαρχής ποια σημεία του μπάνιου θέλετε να φωτίσετε για να περαστούν οι απαραίτητες καλωδιώσεις πριν τοποθετηθούν τα πλακάκια. Αφού τοποθετήσετε τα πλακάκια επιλέξτε έναν μεγάλο καθρέπτη για να αντανακλάται το φως και να φαίνεται μεγαλύτερος ο χώρος. Μην ξεχάσετε να εκμεταλλευτείτε το φυσικό φως , εφόσον υπάρχει.

Κατανόηση κανονισμών

Το σημείο που θα τοποθετηθεί το φωτιστικό στο μπάνιο θα καθορίσει τον απαραίτητο βαθμό προστασίας που θα πρέπει να έχει το φωτιστικό. Σύμφωνα με τον κανονισμό (EN 60529) ο δείκτης προστασίας IP (International Protection), δηλώνει τον βαθμό προστασίας που παρέχεται από το περίβλημα του φωτιστικού ενάντια στην επαφή επικίνδυνων μερών, στην εισχώρηση ξένων σωμάτων και στην είσοδο νερού. Αποτελείται από δύο ψηφία, το πρώτο αντιστοιχεί στην προστασία που παρέχεται ενάντια στην είσοδο ξένων αντικειμένων και το δεύτερο αντιστοιχεί στην προστασία που παρέχεται από την είσοδο του νερού με επιβλαβή αποτελέσματα. 

Δείκτης προστασίας IP
Δείκτης προστασίας IP
(Πηγή: http://blog.kakoulidis.net/2014/01/IP-code.html)
Συνεπώς ένα φωτιστικό με IP44 θα αντέχει το τυπικό επίπεδο υγρασίας ενός οικιακού μπάνιου και μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε εκτός από το χώρο του ντους όπου εκεί επιβάλλεται φωτιστικό με IP65.

Φωτιστικό μπάνιου επιτοίχιο
Φωτιστικό μπάνιου επιτοίχιο με IP44

Κατάλληλος φωτισμός

Ένας καλός φωτισμός θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι οι δραστηριότητες μπροστά στον καθρέπτη πραγματοποιούνται με άνεση όπως μακιγιάζ, ξύρισμα, κ.α. Θα πρέπει το πρόσωπο να φωτίζεται και από τις δύο πλευρές εξασφαλίζοντας ομοιόμορφη εξάπλωση του φωτός χωρίς σκιές. Αποφύγετε να πέφτει το φως απευθείας πάνω από το κεφάλι σας δημιουργώντας μη κολακευτικές σκιές.
Διαφορά εξάπλωσης του φωτός
Τα φωτιστικά οροφής δημιουργούν σκιές σε αντίθεση με την τοποθέτηση
φωτιστικών εκατέρωθεν του καθρέπτη που αποτελεί τη βέλτιστη λύση.
(Πηγή: https://www.astrolighting.co.uk/)

Μπορείτε να το κατορθώσετε αυτό τοποθετώντας έναν φωτιζόμενο καθρέπτη ή φωτιστικά εκατέρωθεν  του καθρέπτη.


Καθρέπτης φωτιζόμενος
Φωτιζόμενος καθρέπτης μπάνιου Νο 085 Διαστ. 70Χ65
(Πηγή:http://www.novaglass-eshop.gr//product.asp?catid=1046)
Καθρέπτης με δύο φωτιστικά
Καθρέπτης με δύο φωτιστικά εκατέρωθέν του. Κωδ. 0499

Ένα επιπλέον σημείο που χρήζει προσοχής είναι η ατμόσφαιρα που θα δημιουργεί ο φωτισμός μέσα στο μπάνιο. Εγκαθιστώντας διακόπτες Dimmer έχετε τον απόλυτο έλεγχο του φωτισμού καθώς επιτρέπουν να ρυθμίζετε την ένταση του φωτός σε υψηλά επίπεδα αν είναι πρωί ή σε χαμηλότερα επίπεδα αν πρόκειται για βράδυ. Ένας άλλος τρόπος είναι να επιλέξετε έναν καθρέπτη με led στο πίσω μέρος του που θα δημιουργεί μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα συνδυασμένο όμως πάντα και με κάποια άλλη πηγή φωτισμού όπως ένα φωτιστικό οροφής.

Καθρέπτης με led φωτισμό
Καθρέπτης με απομίμηση γρανίτη και led φωτισμό στο πίσω μέρος του καθρέπτη
(Πηγή:http://www.novaglass.gr/categories.asp?catid=7)

Δεν υπάρχουν σχόλια: